Aranżując kuchnię warto jest zwrócić szczególną uwagę na ścianę znajdującą się nad blatem kuchennym. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – powierzchnia ta nie tylko stanowi istotny element dopełniający wnętrze pomieszczenia, ale jest także najbardziej narażona na wszelkiego rodzaju zabrudzenia, wysoką temperaturę czy wilgoć. W związku z tym przydałoby się ją zagospodarować w taki sposób, żeby była zarówno elegancka jak i łatwa w czyszczeniu. Istnieje wiele rodzajów dekoru na ścianę do kuchni. Jedną z najpopularniejszych opcji są płytki ceramiczne. Jak je ułożyć, aby uzyskać najlepsze efekty? Oto kilka przydatnych informacji na ten temat.
Płytki na ścianę w kuchni – najczęstsze zagwozdki i absolutne podstawy
Przed położeniem płytek na ścianę należy przede wszystkim ocenić jaką powierzchnię mają one zajmować. Pamiętajmy o tym, by kłaść glazurę tylko tam, gdzie jest ona potrzebna – dzięki temu zaoszczędzimy na tzw. zapasach materiałów.
Według fachowców płytki powinno się układać nad blatem po zamontowaniu mebli. Dzięki temu mamy pewność, że nie ułożyliśmy ich zbyt nisko lub za wysoko i tym samym zapobiegamy potencjalnemu odstawaniu mebli od ściany. Oprócz tego poprawnie wyłożone płytki nie będą wymagały zakładania listew przyblatowych.
Wiele ludzi zastanawia się czy układać płytki pod szafkami w kuchni. Nie jest to konieczne chociażby dlatego, że nie są one widoczne za zabudową meblową, dzięki czemu nie musimy generować zbędnych kosztów. Jednak w momencie, kiedy planujemy częste zmiany aranżacji kuchni, takie jak przestawianie mebli, płytki pod szafkami mogą okazać się przydatne, gdyż nie będziemy ograniczeni niezagospodarowaną przestrzenią.
Jak położyć płytki na ścianie w kuchni, kiedy nad blatem znajduje się stara glazura? W takiej sytuacji można wybrać jedno z dwóch rozwiązań – skuć stare płytki lub położyć nowe na wierzchu. W drugim przypadku warto jest uprzednio sprawdzić grubość finalnej glazury, gdyż może się okazać zbyt duża, a przez to niepraktyczna.
Jak ułożyć płytki w kuchni na ścianie – krok po kroku
Kiedy chcemy ułożyć płytki w kuchni na pustej ścianie, musimy przestrzegać dokładnie tych samych reguł co w przypadku kładzenia glazury w innych pomieszczeniach. Pierwszą rzeczą jest przygotowanie odpowiedniego podłoża. Ściana powinna być nośna, zwarta, równa oraz odtłuszczona i odpylona. Jeśli ściana nie jest otynkowana na szorstko tzn. bez zacierania, należy jej nadać chropowatość. W tym celu można wykorzystać szlifierkę lub nakłuwanie ostrym narzędziem.
Kolejnym elementem jest zagruntowanie podłoża emulsją gruntującą – ma ona za zadanie zmniejszyć oraz wyrównać chłonność podłoża, dzięki czemu osiągniemy lepszą przyczepność oraz wytrzymałość nakładanej zaprawy.
Następnie musimy przygotować odpowiednio dobraną zaprawę klejącą do płytek. Pamiętajmy o tym, by postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu. Zawsze należy najpierw odmierzyć odpowiednią ilość zimnej wody, a dopiero potem wsypać do niej suchą zaprawę. Warto mieć na uwadze, że preparat ma ograniczony czas zachowania właściwości, w związku z czym trzeba dobrze skoordynować swoje działania.
Istotną rzeczą jest, by płytki na ścianie w kuchni kończyły się na kilka milimetrów nad blatem kuchennym – tę wysokość można oznaczyć linią zrobioną przy pomocy poziomicy. Płytki kładziemy od dołu do góry. Poszczególne kafelki dobrze jest oddzielić od siebie krzyżykami dystansowymi. Pamiętajmy o dociśnięciu płytek – można wykorzystać w tym celu gumowy młotek. Robimy to również z poziomicą, aby sprawdzić czy cała powierzchnia jest równa . W miarę nadkładania musimy natychmiast usunąć nadmiar kleju, aby nie zesechł.
Na koniec płytki należy zaspoinować – najczęściej używa się do tego fugi elastyczne lub epoksydowe. Fugę rozprowadzamy po płytkach pacą, aby wypełnić wszystkie szczeliny w 100%. Później dopycha się ją gumową szpachelką. Pracę wykańcza się przecierając płytki miękką, wilgotną gąbką. W przypadku, gdy glazura kładziona jest w narożnikach lepszym rozwiązaniem niż fuga może okazać się elastyczny silikon sanitarny, który lepiej znosi wszelkie naprężenia.